Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle: Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Standard

Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle : Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015. / Heiberg, Morten Rievers; Bander, Lea; Cárdenas Nervil, Tomás.

København : Danish Institute for International Studies, DIIS, 2015. 54 s. (DIIS Report; Nr. 18, Bind 2015).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Harvard

Heiberg, MR, Bander, L & Cárdenas Nervil, T 2015, Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle: Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015. DIIS Report, nr. 18, bind 2015, bind 18, Danish Institute for International Studies, DIIS, København.

APA

Heiberg, M. R., Bander, L., & Cárdenas Nervil, T. (2015). Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle: Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015. København: Danish Institute for International Studies, DIIS. DIIS Report, Nr. 18, Bind. 2015

Vancouver

Heiberg MR, Bander L, Cárdenas Nervil T. Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle: Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015. København: Danish Institute for International Studies, DIIS, 2015. 54 s. (DIIS Report; Nr. 18, Bind 2015).

Author

Heiberg, Morten Rievers ; Bander, Lea ; Cárdenas Nervil, Tomás. / Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle : Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015. København : Danish Institute for International Studies, DIIS, 2015. 54 s. (DIIS Report; Nr. 18, Bind 2015).

Bibtex

@book{a1493a8383724d758071063a43bb1995,
title = "Catalansk selvst{\ae}ndighed kan f{\aa} EU til at vakle: Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015",
abstract = "N{\aa}r spanierne den 20. december v{\ae}lger nyt parlament, er det med bevidstheden om, at det politiske og forfatningsm{\ae}ssige landskab er under st{\ae}rk forandring. Catalonien er i f{\ae}rd med at fors{\o}ge at l{\o}srive sig fra Spanien, og blandt de spanske v{\ae}lgere ses en stigende mistillid til de to store etablerede partier, det konservative PP og det socialistiske PSOE. Nye partier som Podemos og Ciudadanos udfordrer den herskende politiske elite.Denne DIIS-rapport, skrevet af Morten Heiberg, professor i spansk historie og politik samt Lea Bander og Tom{\'a}s C{\'a}rdenas Nervil, begge cand.mag. i Spansk, viser, at den nuv{\ae}rende spanske krise er mere end blot en dyb national krise. Der er tale om en identitetsm{\ae}ssig og forfatningsm{\ae}ssig krise, hvis politiske konsekvenser r{\ae}kker ud over den iberiske halv{\o}. L{\o}sriver Catalonien sig, s{\aa}dan som vinderne af regionalvalget i Catalonien i september 2015 har bebudet, vil det kunne skabe uro i de sydfranske omr{\aa}der, som catalanske og baskiske separatister g{\o}r krav p{\aa}, ligesom det vil kunne anspore til regionalisme og nationalisme andre steder p{\aa} kontinentet. L{\o}srivelsen kan desuden f{\aa} drastiske {\o}konomiske konsekvenser, ikke kun for Catalonien og Spanien. For EU kan krisen i v{\ae}rste fald medf{\o}re en betydelig {\o}konomisk ustabilitet samt et opbrud i eurozonen som f{\o}lge af et muligt spansk kollaps.Rapporten anbefaler, EU klart tilkendegiver, at der skal findes en f{\ae}lles l{\o}sning. Det indeb{\ae}rer ogs{\aa}, at Danmark og EU melder klarere ud, end tilf{\ae}ldet er i dag, at de catalanske separatisters forfatningsstridige strategi ikke vil b{\ae}re frugt inden for de europ{\ae}iske rammer. Spanien og Catalonien er n{\o}dt til at genfinde den samarbejdsvilje, der tillod Spanien at overg{\aa} til demokrati i slutningen af 1970’erne, hvis en l{\o}sning skal findes.",
author = "Heiberg, {Morten Rievers} and Lea Bander and {C{\'a}rdenas Nervil}, Tom{\'a}s",
year = "2015",
month = "12",
day = "18",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7605-777-0",
volume = "18",
series = "DIIS Report",
publisher = "Danish Institute for International Studies, DIIS",
number = "18",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle

T2 - Konsekvenser af spansk parlamentsvalg 20. december 2015

AU - Heiberg, Morten Rievers

AU - Bander, Lea

AU - Cárdenas Nervil, Tomás

PY - 2015/12/18

Y1 - 2015/12/18

N2 - Når spanierne den 20. december vælger nyt parlament, er det med bevidstheden om, at det politiske og forfatningsmæssige landskab er under stærk forandring. Catalonien er i færd med at forsøge at løsrive sig fra Spanien, og blandt de spanske vælgere ses en stigende mistillid til de to store etablerede partier, det konservative PP og det socialistiske PSOE. Nye partier som Podemos og Ciudadanos udfordrer den herskende politiske elite.Denne DIIS-rapport, skrevet af Morten Heiberg, professor i spansk historie og politik samt Lea Bander og Tomás Cárdenas Nervil, begge cand.mag. i Spansk, viser, at den nuværende spanske krise er mere end blot en dyb national krise. Der er tale om en identitetsmæssig og forfatningsmæssig krise, hvis politiske konsekvenser rækker ud over den iberiske halvø. Løsriver Catalonien sig, sådan som vinderne af regionalvalget i Catalonien i september 2015 har bebudet, vil det kunne skabe uro i de sydfranske områder, som catalanske og baskiske separatister gør krav på, ligesom det vil kunne anspore til regionalisme og nationalisme andre steder på kontinentet. Løsrivelsen kan desuden få drastiske økonomiske konsekvenser, ikke kun for Catalonien og Spanien. For EU kan krisen i værste fald medføre en betydelig økonomisk ustabilitet samt et opbrud i eurozonen som følge af et muligt spansk kollaps.Rapporten anbefaler, EU klart tilkendegiver, at der skal findes en fælles løsning. Det indebærer også, at Danmark og EU melder klarere ud, end tilfældet er i dag, at de catalanske separatisters forfatningsstridige strategi ikke vil bære frugt inden for de europæiske rammer. Spanien og Catalonien er nødt til at genfinde den samarbejdsvilje, der tillod Spanien at overgå til demokrati i slutningen af 1970’erne, hvis en løsning skal findes.

AB - Når spanierne den 20. december vælger nyt parlament, er det med bevidstheden om, at det politiske og forfatningsmæssige landskab er under stærk forandring. Catalonien er i færd med at forsøge at løsrive sig fra Spanien, og blandt de spanske vælgere ses en stigende mistillid til de to store etablerede partier, det konservative PP og det socialistiske PSOE. Nye partier som Podemos og Ciudadanos udfordrer den herskende politiske elite.Denne DIIS-rapport, skrevet af Morten Heiberg, professor i spansk historie og politik samt Lea Bander og Tomás Cárdenas Nervil, begge cand.mag. i Spansk, viser, at den nuværende spanske krise er mere end blot en dyb national krise. Der er tale om en identitetsmæssig og forfatningsmæssig krise, hvis politiske konsekvenser rækker ud over den iberiske halvø. Løsriver Catalonien sig, sådan som vinderne af regionalvalget i Catalonien i september 2015 har bebudet, vil det kunne skabe uro i de sydfranske områder, som catalanske og baskiske separatister gør krav på, ligesom det vil kunne anspore til regionalisme og nationalisme andre steder på kontinentet. Løsrivelsen kan desuden få drastiske økonomiske konsekvenser, ikke kun for Catalonien og Spanien. For EU kan krisen i værste fald medføre en betydelig økonomisk ustabilitet samt et opbrud i eurozonen som følge af et muligt spansk kollaps.Rapporten anbefaler, EU klart tilkendegiver, at der skal findes en fælles løsning. Det indebærer også, at Danmark og EU melder klarere ud, end tilfældet er i dag, at de catalanske separatisters forfatningsstridige strategi ikke vil bære frugt inden for de europæiske rammer. Spanien og Catalonien er nødt til at genfinde den samarbejdsvilje, der tillod Spanien at overgå til demokrati i slutningen af 1970’erne, hvis en løsning skal findes.

M3 - Rapport

SN - 978-87-7605-777-0

VL - 18

T3 - DIIS Report

BT - Catalansk selvstændighed kan få EU til at vakle

PB - Danish Institute for International Studies, DIIS

CY - København

ER -

ID: 151554565