Et jura at forstå, et andet land at føre: Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil.

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationForskning

Standard

Et jura at forstå, et andet land at føre : Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil. / Heiberg, Morten Rievers.

2012.

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationForskning

Harvard

Heiberg, MR 2012, Et jura at forstå, et andet land at føre: Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil..

APA

Heiberg, M. R. (2012, maj). Et jura at forstå, et andet land at føre: Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil.

Vancouver

Heiberg MR. Et jura at forstå, et andet land at føre: Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil. 2012.

Author

Heiberg, Morten Rievers. / Et jura at forstå, et andet land at føre : Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil. 2012.

Bibtex

@misc{f750de9dadc5447886cfab6edf7ba455,
title = "Et jura at forst{\aa}, et andet land at f{\o}re: Unders{\o}gelse af en r{\ae}kke sp{\o}rgsm{\aa}l vedr{\o}rende 2008-redeg{\o}relsen om p{\aa}st{\aa}ede hemmelige CIA-flyvninger over og i Gr{\o}nland samt dansk bistand hertil.",
abstract = "Tirsdag den 11. september i 2001 fl{\o}j to passagerfly ind i World Trade Centers tvillinget{\aa}rne, et tredje fly buldrede igennem Pentagons yderste mure, mens et fjerde fly styrtede ned i Pennsylvania. Al Qaeda havde angrebet USA, og n{\ae}sten 3.000 mennesker var blevet dr{\ae}bt. Den 17. september underskrev USA{\textquoteright}s pr{\ae}sident George W. Bush en hemmelig ordre, der gav efterretningstjenesterne vide bef{\o}jelser til at bek{\ae}mpe Al Qaeda, og dagen efter bemyndigede Kongressen pr{\ae}sidenten til at anvende al n{\o}dvendig magt mod stater, organisationer og enkeltpersoner involveret i terrorangrebet. Det er p{\aa} denne baggrund, at CIA{\textquoteright}s udvidede fangeprogram formuleres, og i de f{\o}lgende {\aa}r rapporterer europ{\ae}iske medier om hundreder af ulovlige fangeflyvninger i europ{\ae}isk luftrum. Europar{\aa}dets parlamentariske forsamling iv{\ae}rks{\ae}tter i november 2005 en unders{\o}gelse med henblik p{\aa} at kortl{\ae}gge sp{\o}rgsm{\aa}let om ulovlige fangetransporter og hemmelige CIA-f{\ae}ngsler. Dertil kommer en lang r{\ae}kke nationale unders{\o}gelser.DIIS{\textquoteright} rapport om CIA-flyvninger i dansk og gr{\o}nlandsk luftrum kan dermed betragtes som endnu et bidrag til en {\aa}relang europ{\ae}isk debat. Alligevel skiller den sig ud fra m{\ae}ngden. Unders{\o}gelsen giver – p{\aa} baggrund af hidtil ubenyttet materiale fra is{\ae}r Udenrigsministeriets arkiver – et sj{\ae}ldent indblik i de dansk-amerikanske relationer i en periode, hvor Danmark bidrog til USA{\textquoteright}s milit{\ae}re indsats i Afghanistan og Irak.Rapporten f{\o}lger de danske diplomatiske anstrengelser skridt for skridt. Fra de f{\o}rste demarcher i 2005, hvor Udenrigsministeriet tog sagen om formodede CIA-flyvninger op over for Washington, til de sv{\ae}re forhandlinger i 2008, som f{\o}rte til, at Danmark den 23. oktober 2008 fik en fremadrettet garanti mod ulovlige CIA-flyvninger i dansk, gr{\o}nlandsk og f{\ae}r{\o}sk luftrum. Rapporten viser, at det hidtidige fokus i debatten m{\aa}ske har v{\ae}ret sk{\ae}vt: De mange p{\aa}stande om aftalt spil mellem Danmark og USA savner ethvert grundlag. Fokus b{\o}r snarere rettes mod, hvad USA lovligt kan foretage sig i dansk, gr{\o}nlandsk og f{\ae}r{\o}sk luftrum, ligesom det p{\aa} denne baggrund kan diskuteres, hvor d{\ae}kkende den amerikanske garanti af 23. oktober 2008 egentlig er.Unders{\o}gelsen er foretaget af Morten Heiberg, ph.d., chefkonsulent, leder af unders{\o}gelsen, samt Svend Aage Christensen, mag.art., emeritusforsker, Mikkel Runge Olesen, cand.mag., ph.d.-studerende og Gry Thomasen, cand.mag., ph.d.-studerende.",
author = "Heiberg, {Morten Rievers}",
year = "2012",
month = may,
language = "Dansk",
type = "Other",

}

RIS

TY - ICOMM

T1 - Et jura at forstå, et andet land at føre

T2 - Undersøgelse af en række spørgsmål vedrørende 2008-redegørelsen om påståede hemmelige CIA-flyvninger over og i Grønland samt dansk bistand hertil.

AU - Heiberg, Morten Rievers

PY - 2012/5

Y1 - 2012/5

N2 - Tirsdag den 11. september i 2001 fløj to passagerfly ind i World Trade Centers tvillingetårne, et tredje fly buldrede igennem Pentagons yderste mure, mens et fjerde fly styrtede ned i Pennsylvania. Al Qaeda havde angrebet USA, og næsten 3.000 mennesker var blevet dræbt. Den 17. september underskrev USA’s præsident George W. Bush en hemmelig ordre, der gav efterretningstjenesterne vide beføjelser til at bekæmpe Al Qaeda, og dagen efter bemyndigede Kongressen præsidenten til at anvende al nødvendig magt mod stater, organisationer og enkeltpersoner involveret i terrorangrebet. Det er på denne baggrund, at CIA’s udvidede fangeprogram formuleres, og i de følgende år rapporterer europæiske medier om hundreder af ulovlige fangeflyvninger i europæisk luftrum. Europarådets parlamentariske forsamling iværksætter i november 2005 en undersøgelse med henblik på at kortlægge spørgsmålet om ulovlige fangetransporter og hemmelige CIA-fængsler. Dertil kommer en lang række nationale undersøgelser.DIIS’ rapport om CIA-flyvninger i dansk og grønlandsk luftrum kan dermed betragtes som endnu et bidrag til en årelang europæisk debat. Alligevel skiller den sig ud fra mængden. Undersøgelsen giver – på baggrund af hidtil ubenyttet materiale fra især Udenrigsministeriets arkiver – et sjældent indblik i de dansk-amerikanske relationer i en periode, hvor Danmark bidrog til USA’s militære indsats i Afghanistan og Irak.Rapporten følger de danske diplomatiske anstrengelser skridt for skridt. Fra de første demarcher i 2005, hvor Udenrigsministeriet tog sagen om formodede CIA-flyvninger op over for Washington, til de svære forhandlinger i 2008, som førte til, at Danmark den 23. oktober 2008 fik en fremadrettet garanti mod ulovlige CIA-flyvninger i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum. Rapporten viser, at det hidtidige fokus i debatten måske har været skævt: De mange påstande om aftalt spil mellem Danmark og USA savner ethvert grundlag. Fokus bør snarere rettes mod, hvad USA lovligt kan foretage sig i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum, ligesom det på denne baggrund kan diskuteres, hvor dækkende den amerikanske garanti af 23. oktober 2008 egentlig er.Undersøgelsen er foretaget af Morten Heiberg, ph.d., chefkonsulent, leder af undersøgelsen, samt Svend Aage Christensen, mag.art., emeritusforsker, Mikkel Runge Olesen, cand.mag., ph.d.-studerende og Gry Thomasen, cand.mag., ph.d.-studerende.

AB - Tirsdag den 11. september i 2001 fløj to passagerfly ind i World Trade Centers tvillingetårne, et tredje fly buldrede igennem Pentagons yderste mure, mens et fjerde fly styrtede ned i Pennsylvania. Al Qaeda havde angrebet USA, og næsten 3.000 mennesker var blevet dræbt. Den 17. september underskrev USA’s præsident George W. Bush en hemmelig ordre, der gav efterretningstjenesterne vide beføjelser til at bekæmpe Al Qaeda, og dagen efter bemyndigede Kongressen præsidenten til at anvende al nødvendig magt mod stater, organisationer og enkeltpersoner involveret i terrorangrebet. Det er på denne baggrund, at CIA’s udvidede fangeprogram formuleres, og i de følgende år rapporterer europæiske medier om hundreder af ulovlige fangeflyvninger i europæisk luftrum. Europarådets parlamentariske forsamling iværksætter i november 2005 en undersøgelse med henblik på at kortlægge spørgsmålet om ulovlige fangetransporter og hemmelige CIA-fængsler. Dertil kommer en lang række nationale undersøgelser.DIIS’ rapport om CIA-flyvninger i dansk og grønlandsk luftrum kan dermed betragtes som endnu et bidrag til en årelang europæisk debat. Alligevel skiller den sig ud fra mængden. Undersøgelsen giver – på baggrund af hidtil ubenyttet materiale fra især Udenrigsministeriets arkiver – et sjældent indblik i de dansk-amerikanske relationer i en periode, hvor Danmark bidrog til USA’s militære indsats i Afghanistan og Irak.Rapporten følger de danske diplomatiske anstrengelser skridt for skridt. Fra de første demarcher i 2005, hvor Udenrigsministeriet tog sagen om formodede CIA-flyvninger op over for Washington, til de svære forhandlinger i 2008, som førte til, at Danmark den 23. oktober 2008 fik en fremadrettet garanti mod ulovlige CIA-flyvninger i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum. Rapporten viser, at det hidtidige fokus i debatten måske har været skævt: De mange påstande om aftalt spil mellem Danmark og USA savner ethvert grundlag. Fokus bør snarere rettes mod, hvad USA lovligt kan foretage sig i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum, ligesom det på denne baggrund kan diskuteres, hvor dækkende den amerikanske garanti af 23. oktober 2008 egentlig er.Undersøgelsen er foretaget af Morten Heiberg, ph.d., chefkonsulent, leder af undersøgelsen, samt Svend Aage Christensen, mag.art., emeritusforsker, Mikkel Runge Olesen, cand.mag., ph.d.-studerende og Gry Thomasen, cand.mag., ph.d.-studerende.

M3 - Udgivelser på nettet - Net-publikation

ER -

ID: 41817103