Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede: Sprog, litteratur, identitet

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede : Sprog, litteratur, identitet. / Ravneberg, Nils Schultz.

København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 229 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Ravneberg, NS 2018, Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede: Sprog, litteratur, identitet. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, København.

APA

Ravneberg, N. S. (2018). Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede: Sprog, litteratur, identitet. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Ravneberg NS. Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede: Sprog, litteratur, identitet. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 229 p.

Author

Ravneberg, Nils Schultz. / Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede : Sprog, litteratur, identitet. København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2018. 229 p.

Bibtex

@phdthesis{ba7194abf3464e7eb44f313f6673b3c3,
title = "Fransk forfaldst{\ae}nkning i det tidlige 21. {\aa}rhundrede: Sprog, litteratur, identitet",
abstract = "I det tidlige 21. {\aa}rhundrede har en r{\ae}kke s{\aa}kaldt neo-reaktion{\ae}re franske forfattere skrevet flittigt i essaysog romaner om den franske kulturs forfald og fremstillet den franske identitet som truet. P{\aa} baggrund af tekster af is{\ae}r filosoffen Alain Finkielkraut og de sk{\o}nlitter{\ae}re forfatterne Richard Millet, Renaud Camus,Marc-{\'E}douard Nabe og Michel Houellebecq kortl{\ae}gger afhandlingen denne forfaldst{\ae}nkning gennemanalyser af dens centrale temaer: sprogets og litteraturens forfald; sammenbrud i {\ae}stetiske og kulturelle hierarkier siden 1968; tab af historisk bevidsthed og almendannelse; multikulturalisme og kommunitarisme. I afhandlingen analyseres ogs{\aa} forfaldst{\ae}nkernes udpegning af problematiske andre, dvs. personer eller grupper, der menes at udg{\o}re en trussel mod kulturen og det franske samfund i det hele taget. Der argumenteres for, at forfaldst{\ae}nkningen kan betragtes som en pessimistisk reaktion p{\aa} en r{\ae}kke reelle kulturelle forandringer, som ikke bare Frankrig, men Vesten i det hele taget har oplevet gennem de sidste {\aa}rtier af det 20. {\aa}rhundrede og starten af det 21, alt imens den afspejler en langvarig id{\'e}- og litteraturhistorisk tradition for fransk kulturkritik.",
author = "Ravneberg, {Nils Schultz}",
year = "2018",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede

T2 - Sprog, litteratur, identitet

AU - Ravneberg, Nils Schultz

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I det tidlige 21. århundrede har en række såkaldt neo-reaktionære franske forfattere skrevet flittigt i essaysog romaner om den franske kulturs forfald og fremstillet den franske identitet som truet. På baggrund af tekster af især filosoffen Alain Finkielkraut og de skønlitterære forfatterne Richard Millet, Renaud Camus,Marc-Édouard Nabe og Michel Houellebecq kortlægger afhandlingen denne forfaldstænkning gennemanalyser af dens centrale temaer: sprogets og litteraturens forfald; sammenbrud i æstetiske og kulturelle hierarkier siden 1968; tab af historisk bevidsthed og almendannelse; multikulturalisme og kommunitarisme. I afhandlingen analyseres også forfaldstænkernes udpegning af problematiske andre, dvs. personer eller grupper, der menes at udgøre en trussel mod kulturen og det franske samfund i det hele taget. Der argumenteres for, at forfaldstænkningen kan betragtes som en pessimistisk reaktion på en række reelle kulturelle forandringer, som ikke bare Frankrig, men Vesten i det hele taget har oplevet gennem de sidste årtier af det 20. århundrede og starten af det 21, alt imens den afspejler en langvarig idé- og litteraturhistorisk tradition for fransk kulturkritik.

AB - I det tidlige 21. århundrede har en række såkaldt neo-reaktionære franske forfattere skrevet flittigt i essaysog romaner om den franske kulturs forfald og fremstillet den franske identitet som truet. På baggrund af tekster af især filosoffen Alain Finkielkraut og de skønlitterære forfatterne Richard Millet, Renaud Camus,Marc-Édouard Nabe og Michel Houellebecq kortlægger afhandlingen denne forfaldstænkning gennemanalyser af dens centrale temaer: sprogets og litteraturens forfald; sammenbrud i æstetiske og kulturelle hierarkier siden 1968; tab af historisk bevidsthed og almendannelse; multikulturalisme og kommunitarisme. I afhandlingen analyseres også forfaldstænkernes udpegning af problematiske andre, dvs. personer eller grupper, der menes at udgøre en trussel mod kulturen og det franske samfund i det hele taget. Der argumenteres for, at forfaldstænkningen kan betragtes som en pessimistisk reaktion på en række reelle kulturelle forandringer, som ikke bare Frankrig, men Vesten i det hele taget har oplevet gennem de sidste årtier af det 20. århundrede og starten af det 21, alt imens den afspejler en langvarig idé- og litteraturhistorisk tradition for fransk kulturkritik.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

CY - København

ER -

ID: 195042097