Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar

Research output: Contribution to journalLiterature reviewResearchpeer-review

Standard

Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar. / Rösing, Lilian Munk.

In: Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur, Vol. 139, 2018, p. 224-228.

Research output: Contribution to journalLiterature reviewResearchpeer-review

Harvard

Rösing, LM 2018, 'Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar', Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur, vol. 139, pp. 224-228.

APA

Rösing, L. M. (2018). Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar. Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur, 139, 224-228.

Vancouver

Rösing LM. Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar. Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur. 2018;139:224-228.

Author

Rösing, Lilian Munk. / Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar. In: Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur. 2018 ; Vol. 139. pp. 224-228.

Bibtex

@article{2f565f75565e42138796467a55b2cc4e,
title = "Katarina B{\aa}th: Ironins skiftningar – jagets f{\"o}rvandlingar",
abstract = "Med afhandlingen Ironins skiftningar – jagets f{\"o}rvandlingar {\o}nsker Katarina B{\aa}th at vise, at Atterboms digtning er pr{\ae}get af romantisk ironi, og at denne ironi har et subversivt, frig{\o}rende potentiale – et potentiale til at forandre relationen mellem subjektet og den anden, hvilket indeb{\ae}rer relationen mellem det mandlige digtersubjekt og den kvindelige anden. Den konservative Atterbom fremst{\aa}r i afhandlingen som subversiv feminist, hvis digtning udtrykker en indsigt i, at jeget m{\aa} {\aa}bne sig for det andet og den anden – b{\aa}de i sig selv og uden for sig selv – i en dialektik, der pendler mellem tilintetg{\o}relse og skabelse, destruktion og reparation, identifikation og fremmedg{\o}relse, begr{\ae}nsning og uendelighed, realitet og idealitet.Ironi bliver i afhandlingen helt overordnet begrebet for selve den dialektik, der pendler mellem disse mods{\ae}tninger og p{\aa} den ene side undergraver deres dikotomiske polarisering, p{\aa} den anden side forhindrer deres sammensmeltning til en harmonisk syntese.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, romantisk ironi, Atterbom, P. D. A., Schlegel (Friedrich)",
author = "R{\"o}sing, {Lilian Munk}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "139",
pages = "224--228",
journal = "Samlaren: tidsskrift f{\"o}r forskning om svensk och annan nordisk litteratur",
issn = "0348-6133",
publisher = "Svenska Litteraturs{\"a}llskapet",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Katarina Båth: Ironins skiftningar – jagets förvandlingar

AU - Rösing, Lilian Munk

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Med afhandlingen Ironins skiftningar – jagets förvandlingar ønsker Katarina Båth at vise, at Atterboms digtning er præget af romantisk ironi, og at denne ironi har et subversivt, frigørende potentiale – et potentiale til at forandre relationen mellem subjektet og den anden, hvilket indebærer relationen mellem det mandlige digtersubjekt og den kvindelige anden. Den konservative Atterbom fremstår i afhandlingen som subversiv feminist, hvis digtning udtrykker en indsigt i, at jeget må åbne sig for det andet og den anden – både i sig selv og uden for sig selv – i en dialektik, der pendler mellem tilintetgørelse og skabelse, destruktion og reparation, identifikation og fremmedgørelse, begrænsning og uendelighed, realitet og idealitet.Ironi bliver i afhandlingen helt overordnet begrebet for selve den dialektik, der pendler mellem disse modsætninger og på den ene side undergraver deres dikotomiske polarisering, på den anden side forhindrer deres sammensmeltning til en harmonisk syntese.

AB - Med afhandlingen Ironins skiftningar – jagets förvandlingar ønsker Katarina Båth at vise, at Atterboms digtning er præget af romantisk ironi, og at denne ironi har et subversivt, frigørende potentiale – et potentiale til at forandre relationen mellem subjektet og den anden, hvilket indebærer relationen mellem det mandlige digtersubjekt og den kvindelige anden. Den konservative Atterbom fremstår i afhandlingen som subversiv feminist, hvis digtning udtrykker en indsigt i, at jeget må åbne sig for det andet og den anden – både i sig selv og uden for sig selv – i en dialektik, der pendler mellem tilintetgørelse og skabelse, destruktion og reparation, identifikation og fremmedgørelse, begrænsning og uendelighed, realitet og idealitet.Ironi bliver i afhandlingen helt overordnet begrebet for selve den dialektik, der pendler mellem disse modsætninger og på den ene side undergraver deres dikotomiske polarisering, på den anden side forhindrer deres sammensmeltning til en harmonisk syntese.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - romantisk ironi

KW - Atterbom, P. D. A.

KW - Schlegel (Friedrich)

M3 - Anmeldelse

VL - 139

SP - 224

EP - 228

JO - Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur

JF - Samlaren: tidsskrift för forskning om svensk och annan nordisk litteratur

SN - 0348-6133

ER -

ID: 220446513