Moder Jords Dag 2017

Vær med til at fejre Moder Jords Dag, hvor mennesker verden over markerer nødvendigheden af at tage fælles ansvar for en bægerdygtig fremtid.

Academia Intercultural/ Det Interkulturelle Akademi fejrer i samarbejde med Center for Latinamerikastudier, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (ENGEROM) ved Københavns Universitet menneskets samhørighed med naturen.

Program

14:00 - Seminar om Moder Jord (KUA1, 24.2.07)
Velkomst v. repræsentant fra Academia Intercultural-Det Interkulturelle Akademi (AiiA)

  1. Maya Pasgaard - Uddannet biolog (KU), Phd i miljøviden og miljøpolitik (KU) og Adjunkt på Geografi (KU)
    Fokusområder omfatter tropisk afskovning og skovbevaring, lighed og lokalsamfund, klima- og udviklingspolitik, ekspertise- og sikkerheds-dimensioner i naturbevaring. ”Klimaforskning er globalt skævvredet - et blik på de samfundspolitiske og akademiske perspektiver”

    "De rigeste, mindst sårbare og mest CO2-udledende lande bidrager mest til produktion af klimaviden, mens de fattigste og mest sårbare lande halter bagefter. Samarbejde om klimaforskning er grupperet og et begrænset antal lande dominerer regionalt. Med udgangspunkt i et studie af over 15.000 videnskabelige publikationer og med fokus på spansktalende lande, lægges der op til en debat om vidensdeling og forskningssamarbejde i klimaforskning, og jeg spørger hvilken rolle humanister kan og bør spille på den ellers naturvidenskabelige arena."

  2. Tomas Refslund Poulsen - Grøn Campus, Københavns Universitet

    KUs bæredygtighedsmål og indsats. Særligt på energi og klima
    Om bæredygtig hverdag på KU
    Bæredygtighedsprojekt på Sønder Campus - med ønske om at involvere de studerende
    Diskussion om hvad der optager de studerende i relation til bæredygtighed i hverdagen på KU/Sønder Campus.

Debat

15:00 - Ceremoni for Moder Jord v. Laura Ponce Gartmann(Gården mellem bygning 24 og 25 KUA 1)

Vi fejrer Moder Jords dag med en latinamerikansk (Ecuador) ceremoni fra andesregionen. Ceremonien er en meget gammel tradition i den kosmogoni fra regionen (skabelsesberetning) det har sine rødder for den pre-spanske erobring og som har overlevet som en synkretisme af de to kultur.                                                                                                                                        I Andeskosmogonien anerkender vi at Moder Jord (Pachamama) er et levende væsen ligesom alt  det, der eksisterer i  perfekt harmoni i det  uendelige univers. Som menneske anerkender vi, at vi er en del af alt og at vi ikke er bedre end alt  det anden.                                                                                                                                           Til ceremonien drikker vi chicha (en drik der stammer fra inka tiden) som bruges i ceremonier for at skabe en følelse af samhørighed.  Den er laver af majs, forskellige urter og krydderurter. Den har medicinske egenskaber. Er sammensat af næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Fremmer udskillelse af gift- og affaldsstoffer og så smager det fantastisk!                                                                                                                                     Vi slutter ceremonien af med en folkedans som også er en måde at takke Moder Jord for alt det vi har fået fra hende. Den er  meget simpel og hjælper med samhørighedsfølelsen                     

Det er Laura der stå for ceremonien.  Hun er en medicin kvinde, billedkunstner, danser og skuespiller og læser pt til psykomotorisk terapeut.  Musik af Oxana Sol頠Sorokoletova som er leder af kulturprojektet "Ballet across Borders", freelance rejseleder, tolk, danser, videograf og naturfotograf.

16:00 - Skattejagt (sponsoreret af Academic Books)

17:00 - Musik og lidt mad/snacks

(Mødestedet - ligger på Søndre Campus i Bygning 11A (det grønne område til venstre for hovedindgangen).

Arrangør

Center for Latinamerikastudier (CLAS) www.clas.hum.ku.dk, Academia Intercultural/Det Interkulturelle Akademi (AiiA) www.AiiA.dk OG Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (ENGEROM) med støttet fra Det Humanistiske Fakultet, Humrådet,  Academic books, og Kantina Fazer

Tak til dygtige gartnere fra KUA