Foredrag af Jörg Friedrich

Jenseits des Schuldprinzips. Die Verlaufsform des I.Weltkriegs

I sin seneste bog 14/18. Der Weg nach Versailles, kaster den tyske forfatter Jörg Friedrich et nyt og kontroversielt blik på Første Verdenskrig og debatten om skyldsspørgsmålet. Før 1914 havde Det Tyske Rige være beundret som et moderne land på både det sociale, kulturelle, videnskabelige og økonomisk-industrielle område – fire år senere blev Tyskland opfattet som et aggressivt, reaktionært land, der havde krænket international ret og bar skylden for verdenskrigen. Hvor gik det til, at Tyskland gik fra at være Europas duks til Europas paria? I hvor høj grad adskilte Tysklands fremfærd i krigen sig fra sejrherrernes – fra det kolonialistiske Storbritannien, det revanchistiske Frankrig og det racistiske USA?

I sit foredrag vil Jörg Friedrich læse uddrag af sin bog og skildre det civilisationsbrud, som med ét forvandlede Europa til en slagmark, hvor ret, humanitet, politisk sans for proportioner og økonomisk fornuft blev trådt under fode på alle sider.

Jörg Friedrich (f. 1944) er forfatter til en lang række bøger om historiske emner, herunder den internationale bestseller Der Brand, som skabte stor debat om bombningen af den tyske civilbefolkning under 2. Verdenskrig.