Chamisso og romantikken

Symposium med korte inspirationsforedrag om Chamisso og romantikken

I anledning af Det humanistiske Fakultetsbiblioteks nye udstilling holder tre romantik-forskere fra Engerom korte foredrag om Adelbert von Chamisso: en fransk-tysk forfatter fra den romantiske kreds i Berlin omkring 1800, der også spiller en rolle i den danske romantik. Symposiets oplæg vil tematisere Chamissos biografi som kosmopolit og hans kendte romantiske værker samt give et bud på, hvad romantikken betyder for os i dag. 

Chamisso blev født i Frankrig i 1781 og kom efter revolutionen som emigrant til Preussen, hvor han blev en central skikkelse i den tyske romantik. Han var digter, men også naturforsker, botaniker og verdensrejsende. Hans kendte kunsteventyr "Peter Schlemihls vidunderlige historie "(1814) om manden, der sælger sin skygge, blev senere inspiration for H.C. Andersen, og hans store rejseberetning "Reise um die Welt" handler også om København. Chamisso er dermed et eksempel på romantikkens tværeuropæiske og transnationale rækkevidde.

Udstillingen fra Kleist-Museum i Tyskland er en verdenshistorie i bogformat: med et boghistorisk fokus kan man her se manuskriptet til Schlemihl (udlånt fra Staatsbibliothek zu Berlin) samt alle de mange forskellige udgaver af værket, der er oversat til tyve sprog og illustreret af berømte kunstnere såsom George Cruikshank, Theodor Hosemann og Emil Preetorius.  

16.00 Kirsten Thomsen, KB: Velkomst. Anette Handke (Kleist-Museum i Frankfurt a. d.Oder) : Indføring til udstillingen om Chamisso (på tysk).

16.15: Anna Sandberg: Introduktion til Chamissos biografi og kendte kunsteventyr "Peter Schlemihls vidunderlige historie".

16.45: Per Øhrgaard: Chamissos rejsebeskrivelse "Reise um die Welt" og Chamisso og Danmark.

17.15: Christian Benne: Romantikken i dag: hvor romantiske er vi selv?

Spørgsmål og diskussion

Alle er velkomne, tilmelding ikke nødvendig.