Fransk forfaldstænkning i det tidlige 21. århundrede

Sprog, litteratur, identitet


Nils Schultz Ravneberg forsvarer sin ph.d.-afhandling.

 

I det tidlige 21. århundrede har en række såkaldt neo-reaktionære franske forfattere skrevet flittigt i essays og romaner om den franske kulturs forfald og fremstillet den franske identitet som truet. På baggrund af tekster af især filosoffen Alain Finkielkraut og de skønlitterære forfatterne Richard Millet, Renaud Camus, Marc-Édouard Nabe og Michel Houellebecq kortlægger afhandlingen denne forfaldstænkning gennem analyser af dens centrale temaer: sprogets og litteraturens forfald; sammenbrud i æstetiske og kulturelle hierarkier siden 1968; tab af historisk bevidsthed og almendannelse; multikulturalisme og kommunitarisme.

I afhandlingen analyseres også forfaldstænkernes udpegning af problematiske andre, dvs. personer eller grupper, der menes at udgøre en trussel mod kulturen og det franske samfund i det hele taget. Der argumenteres for, at forfaldstænkningen kan betragtes som en pessimistisk reaktion på en række reelle kulturelle forandringer, som ikke bare Frankrig, men Vesten i det hele taget har oplevet gennem de sidste årtier af det 20. århundrede og starten af det 21, alt imens den afspejler en langvarig idé- og litteraturhistorisk tradition for fransk kulturkritik.

 

Bedømmelsesudvalg

  • Professor Carsten Meiner, formand (Københavns Universitet)
  • Professor emerita Karin Gundersen (Universitetet i Oslo)
  • Lektor Steen Bille Jørgensen (Aarhus Universitet)

Leder af forsvarshandlingen

  • Institutleder Jørn Boisen (Københavns Universitet)

Et antal eksemplarer af afhandlingen vil blive fremlagt til gennemsyn og hjemlån inden forsvaret på Københavns Universitetsbibliotek, Søndre Campus og til gennemsyn på Det Kgl. Biblioteks læsesal Øst, Diamanten samt på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (ENGEROM), Emil Holms Kanal 6, 2300 København S.