Norm, variation, sprogforandring

Denne forskningsgruppe undersøger mønstre i sproglig variation, sprogforandring og interaktionel adfærd i engelsk, tysk, fransk, italiensk, portugisisk og spansk. Forandringsprocesserne og den observerede variations beskaffenhed er knyttet til spørgsmålet om sproglige normer. Hvordan opstår nye normer, og hvad kan denne proces fortælle os om sprog som et redskab for menneskelig kommunikation?

Vi bidrager internationalt til diskussioner om norm, variation og sprogforandring inden for konstruktionsgrammatik, grammatikaliseringsteori, sociolingvistik, pragmatik, kontrastiv lingvistik, perceptionsteori og sprogpolitik.

Igennem de seneste 10 år har vi opbygget en forskningsgruppe med regelmæssige møder, arrangementer og forskningspræsentationer. Vi har afholdt internationale og lokale seminarer og konferencer og et ph.d.-kursus med internationale gæstelærere (”Language in the new media”). Juniorforskere er en integreret del af vores gruppe og vi ønsker fortsat at udgøre et attraktivt miljø for unge forskere omkring vores centrale emner og fokusområder.

 

 

Følgende spørgsmål er centrale for vores gruppe:

  • Hvordan udvikles og vedligeholdes normer for sprogbrug i de studerede sprogsamfund, herunder gennem (nye) medier?
  • Hvordan kan korpora bestående af talt og skrevet kommunikation forbedre vores forståelse af normer, variation og forandring i disse sprogs produktions- eller interaktionsmønstre?
  • Hvordan kan kontraster mellem brugsmønstre i de forskellige sprog og kulturer hjælpe med at forstå potentialet i variation og struktur i det menneskelige sprog og resultatet af sprogkontakt?
  • Hvordan kan studiet af kontraster kaste lys over de vanskeligheder, disse sprog udgør for dansktalende L2-lørnere (samarbejde med "Sprog og kulturer i uddannelsessystemet (LaCiE)")?

 

 

 

 

Ph.d.-studerende og postdocs er meget velkomne i Norm, Variation, Sprogforandring (NVS). I øjeblikket er de følgende seks ph.d.-studerende tilknyttet forskningsgruppen:

I de seneste par år har forummet også omfattet: Wojciech Lewandowski (Marie Curie-stipendiat), Kamilla Kraft (postdoc, CIP), Katherine Kappa (ph.d.-studerende, CIP), Stephanie Löbl (ph.d.-studerende, fransk) samt Lene Rotne (ph.d.-studerende, italiensk/Dansk Sprognævn).

Ph.d.-studerende Pernille Berg Johnsson fra Uppsala Universitet besøgte forummet i seks uger i efteråret 2021. Hendes projekt handler om udtaleudfordringer hos franske L2-lørnere med dansk og svensk som modersmål.

NVS samarbejder også med studentergruppen "Engerom Linguistic Circle" med henblik på at knytte kandidatstuderende på Engerom til igangværende forskning.

 

 

Projekter

  • Multidisciplinært projekt om Antibiotika i det europæiske samfund - Lingvistikkens bidrag til forståelsen af samtaler mellem patienter og læger
  • Cognitive modelling and meaning construction across languages: Theory, implications and applications (Cogmod)
  • When Inclusion Masks Exclusion: Disempowerment and Depoliticization of Minority Issues through 'Harmonizing'
  • Transient Multilingual Communities and the Formation of Social and Linguistic Norms

Aktiviteter

 

Når det er muligt, samarbejder vi med:

  • Andre forskningsgrupper på instituttet ("Sprog og kulturer i uddannelsessystemet (LaCiE)", ”Languages, Cultures, Workplaces (LCW)”, "Oversættelse og kulturel transfer")
  • Andre institutter på og uden for det Humanistiske Fakultet
  • Eksterne forskere (gæsteforskere, forskere fra andre danske universiteter)
  • Eksterne interessenter (biblioteker, den private og offentlige sektor)

 

 

 

 

 

 

 

Workshops med sidemandsoplæring eller andre hands-on-arrangementer vil være en løbende del af vores program. Disse giver os mulighed for at stifte bekendtskab med og opbygge kompetencer i de arbejdsredskaber, der bruges i forskningsøjemed af forskellige medlemmer i gruppen.

Kommende begivenheder inkluderer forskningspræsentationer ved junior- eller seniorforskere eller gæsteforskere samt følgende workshops og konferencer:

  • (Forår 2024). Strategisk workshop eller åbent arrangement om undervisningsmateriale, der inkluderer forskningsresultater om sproglig variation (afholdes sammen med "Sprog og kulturer i uddannelsessystemet (LaCiE)"; skæringspunktet mellem didaktisk og lingvistisk forskning, inspireret af "Sprogløftet") (Lars Behnke, Jan Lindschouw, Johan Pedersen).
  • (Forår 2024). Temaarrangement om brug af lingvistisk demografi ifbm. forskning i sprog og identitet, tosproget adfærd mv. (spansk, fransk og tysk som arvesprog i Danmark) (Nieves Hernández-Flores, Annika Schimpff).
  • (Efterår 2024). International konference om onlinesprog og sproglige normer på internettet (Kim Ebensgaard Jensen, Johanne Kirkeby, Aisara Yessenova, Marianne Haugaard Skov).
  • (Forår 2025). International konference om modus og modalitet i romanske sprog (Erling Strudsholm, Anders Andersen, Kirsten Kragh).

 

Forskere

Navn Titel Telefon E-mail
Behnke, Lars Studielektor   E-mail
Flanagan, Marian Lektor   E-mail
Hansen, Anita Berit Lektor +4535328450 E-mail
Hernández-Flores, Nieves Lektor +4535328441 E-mail
Jensen, Christian Lektor +4535330019 E-mail
Jensen, Kim Ebensgaard Lektor +4535333802 E-mail
Kirkeby, Johanne Ph.d.-stipendiat +4535323917 E-mail
Kraft, Kamilla Adjunkt   E-mail
Kragh, Kirsten A. Jeppesen Studieleder +4535328591 E-mail
Lindschouw, Jan Juhl Lektor +4535328432 E-mail
Lønsmann, Dorte Lektor - forfremmelsesprogrammet +4535336633 E-mail
Mortensen, Janus Professor +4535334020 E-mail
Pedersen, Johan Lektor +4535328428 E-mail
Schimpff, Annika Milena Ph.d.-stipendiat +4535326458 E-mail
Schmuck, Mirjam Lektor +4535332385 E-mail
Skov, Marianne Haugaard Ph.d.-stipendiat +4535325469 E-mail
Strudsholm, Erling Lektor +4535328437 E-mail
Yessenova, Aisara Ph.d.-stipendiat +4535325762 E-mail
Zhang, Yao Ph.d.-stipendiat +4535322235 E-mail