En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Standard

En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge. / Knudsen, Bo Nissen.

2016. Abstract from Den sekstande nordiske namneforskarkongressen, Kleppe, Norway.

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Harvard

Knudsen, BN 2016, 'En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge', Den sekstande nordiske namneforskarkongressen, Kleppe, Norway, 08/06/2016 - 11/06/2016.

APA

Knudsen, B. N. (2016). En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge. Abstract from Den sekstande nordiske namneforskarkongressen, Kleppe, Norway.

Vancouver

Knudsen BN. En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge. 2016. Abstract from Den sekstande nordiske namneforskarkongressen, Kleppe, Norway.

Author

Knudsen, Bo Nissen. / En forhøjning i mosen? På sporet af de danske middelalderborge. Abstract from Den sekstande nordiske namneforskarkongressen, Kleppe, Norway.1 p.

Bibtex

@conference{085a16ef9c124d528350c247c9c5b2d4,
title = "En forh{\o}jning i mosen?: P{\aa} sporet af de danske middelalderborge",
abstract = "N{\aa}r man {\o}nsker at udforske den danske middelalders samfundsforhold og bebyggelseshistorie, er det fristende at benytte sig af de rige kilder vi har til marknavne i matrikler og matrikelkort fra slutningen af 1600-tallet og fra omkring {\aa}r 1800. Sammenlignet med antallet af bebyggelsesnavne er materialet n{\ae}sten overv{\ae}ldende.I langt de fleste af tilf{\ae}ldene m{\aa} marknavne dog formodes at v{\ae}re langt yngre end s{\aa}vel bebyggelsesnavnene som de middelalderlige forhold som man kan {\o}nske sig at finde viden om. Men hvordan kan man afg{\o}re graden af kontinuitet i navnestoffet n{\aa}r man st{\aa}r over for det enkelte navn? For nyligt har et tv{\ae}rfagligt pilotprojekt om middelalderborge i Midtjylland gjort et fors{\o}g p{\aa} at etablere viden om middelalderlige borganl{\ae}g som for de forskellige fagomr{\aa}der hver for sig ellers tilbyder meget sparsomme oplysninger. For brugen af bl.a. marknavne som kilde har projektet rejst flere sp{\o}rgsm{\aa}l:Hvordan kan man meningsfuldt skelne mellem navne som indikerer en bef{\ae}stning, og navne som blot indikerer et sted som kunne v{\ae}re egnet til en bef{\ae}stning? Den indoeurop{\ae}iske rod *bhrgh (moderne dansk borg) og dens mange betydningsudviklinger er et klassisk eksempel p{\aa} vanskelighederne, men ogs{\aa} navneelementet holm kan v{\ae}re illustrativt, ligesom navneelementer som t{\aa}rn, vold m.fl.Et s{\ae}rligt drilsk problem er den sarkastiske navngivning – hvordan kan man afg{\o}re om et navn i virkeligheden angiver det stik modsatte af hvad man skulle tro? Og hvad skal der til for at man ud fra konteksten kan knytte elementer som bro, dige, grav, gr{\o}ft, hus, ovn og tegl til mulige bef{\ae}stningsanl{\ae}g?",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, borge, middelalderborge, Stednavne, holm, Marknavne, Middelalder, voldsteder",
author = "Knudsen, {Bo Nissen}",
year = "2016",
month = jun,
day = "8",
language = "Dansk",
note = "Den sekstande nordiske namneforskarkongressen : Namn som kjelder, 16. nordiske navneforskerkongres ; Conference date: 08-06-2016 Through 11-06-2016",
url = "https://www.uis.no/samfunn-og-naeringsliv/konferanser/den-nordiske-namneforskarkongressen-2016/",

}

RIS

TY - ABST

T1 - En forhøjning i mosen?

T2 - Den sekstande nordiske namneforskarkongressen

AU - Knudsen, Bo Nissen

N1 - Conference code: 16

PY - 2016/6/8

Y1 - 2016/6/8

N2 - Når man ønsker at udforske den danske middelalders samfundsforhold og bebyggelseshistorie, er det fristende at benytte sig af de rige kilder vi har til marknavne i matrikler og matrikelkort fra slutningen af 1600-tallet og fra omkring år 1800. Sammenlignet med antallet af bebyggelsesnavne er materialet næsten overvældende.I langt de fleste af tilfældene må marknavne dog formodes at være langt yngre end såvel bebyggelsesnavnene som de middelalderlige forhold som man kan ønske sig at finde viden om. Men hvordan kan man afgøre graden af kontinuitet i navnestoffet når man står over for det enkelte navn? For nyligt har et tværfagligt pilotprojekt om middelalderborge i Midtjylland gjort et forsøg på at etablere viden om middelalderlige borganlæg som for de forskellige fagområder hver for sig ellers tilbyder meget sparsomme oplysninger. For brugen af bl.a. marknavne som kilde har projektet rejst flere spørgsmål:Hvordan kan man meningsfuldt skelne mellem navne som indikerer en befæstning, og navne som blot indikerer et sted som kunne være egnet til en befæstning? Den indoeuropæiske rod *bhrgh (moderne dansk borg) og dens mange betydningsudviklinger er et klassisk eksempel på vanskelighederne, men også navneelementet holm kan være illustrativt, ligesom navneelementer som tårn, vold m.fl.Et særligt drilsk problem er den sarkastiske navngivning – hvordan kan man afgøre om et navn i virkeligheden angiver det stik modsatte af hvad man skulle tro? Og hvad skal der til for at man ud fra konteksten kan knytte elementer som bro, dige, grav, grøft, hus, ovn og tegl til mulige befæstningsanlæg?

AB - Når man ønsker at udforske den danske middelalders samfundsforhold og bebyggelseshistorie, er det fristende at benytte sig af de rige kilder vi har til marknavne i matrikler og matrikelkort fra slutningen af 1600-tallet og fra omkring år 1800. Sammenlignet med antallet af bebyggelsesnavne er materialet næsten overvældende.I langt de fleste af tilfældene må marknavne dog formodes at være langt yngre end såvel bebyggelsesnavnene som de middelalderlige forhold som man kan ønske sig at finde viden om. Men hvordan kan man afgøre graden af kontinuitet i navnestoffet når man står over for det enkelte navn? For nyligt har et tværfagligt pilotprojekt om middelalderborge i Midtjylland gjort et forsøg på at etablere viden om middelalderlige borganlæg som for de forskellige fagområder hver for sig ellers tilbyder meget sparsomme oplysninger. For brugen af bl.a. marknavne som kilde har projektet rejst flere spørgsmål:Hvordan kan man meningsfuldt skelne mellem navne som indikerer en befæstning, og navne som blot indikerer et sted som kunne være egnet til en befæstning? Den indoeuropæiske rod *bhrgh (moderne dansk borg) og dens mange betydningsudviklinger er et klassisk eksempel på vanskelighederne, men også navneelementet holm kan være illustrativt, ligesom navneelementer som tårn, vold m.fl.Et særligt drilsk problem er den sarkastiske navngivning – hvordan kan man afgøre om et navn i virkeligheden angiver det stik modsatte af hvad man skulle tro? Og hvad skal der til for at man ud fra konteksten kan knytte elementer som bro, dige, grav, grøft, hus, ovn og tegl til mulige befæstningsanlæg?

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - borge

KW - middelalderborge

KW - Stednavne

KW - holm

KW - Marknavne

KW - Middelalder

KW - voldsteder

M3 - Konferenceabstrakt til konference

Y2 - 8 June 2016 through 11 June 2016

ER -

ID: 162496951