Andrea Wulf: Den tyske romantik og opfindelsen af selvet

Bestsellerforfatteren vil tale om sin bog ”Prægtige rebeller. De første romantikere og opfindelsen af selvet”, som netop er udkommet i en dansk oversættelse (v. Nanna Lund). Forelæsningen finder sted på tysk, og bagefter er der mulighed for at stille spørgsmål på engelsk og tysk. Diskussionen modereres af Anna Sandberg, Engerom.

I sin bog Die fabelhaften Rebellen. Die frühen Romantiker und die Erfindung des Ich fortæller Andrea Wulf ikke kun om den nok mest turbulente vennekreds i tysk åndshistorie, men forklarer også, hvorfor vi op til i dag er udspændt mellem selvoptagethed og de nervepirrende muligheder affødt af den frie vilje. At vælge mellem individets rettigheder og ansvar for fællesskabet er ligeså vanskeligt i dag som dengang. Mens den Franske Revolution forandrede Europas politiske landskab, tog de unge romantikere fra Jena fat på åndens revolution. Til denne kreds af rebeller hørte Schlegel-brødrene, Novalis, filosofferne Fichte, Schelling og Hegel, men også Goethe og Schiller samt videnskabsmanden Alexander von Humboldt og forfatteren Caroline Schlegel. Deres tænkning var optaget af selvets kreative magt, kunstens og videnskabens betingelser, samspillet mellem menneske og natur og den sande betydning af frihed.

Andrea Wulf er født i Indien, opvokset i Tyskland og bor i London. Hendes verdensbestseller Alexander von Humboldt und die Erfindung der Natur er oversat til 27 sprog og har vundet en lang række priser. Andrea Wulf skriver desuden for New York Times, Financial Times, The Atlantic og The Guardian. Hun er medlem af PEN American Center og fellow i Royal Society of Literature.


Tysk Fredag/Freitagsvorlesungen

Kurze Vorträge, Gespräch und Fragen (auf Deutsch und Dänisch). Anschließend gehen alle, die noch Lust haben, gemeinsam in die Fredagsbar (Ambarssaden).

Alle Freitagsvorlesungen.