Dannelse i dag – hvad kan vi bruge begrebet til på humaniora?

Paneldiskussion om dannelsesbegrebets relevans og potentiale med dekan Kirsten Busch Nielsen, adjungeret prof. Per Øhrgaard og prof. Janus Mortensen i samtale med studerende fra ENGEROM.

Abstract

Vi vil med denne diskussion sætte dannelse og humaniorastudier i centrum. Dannelse føres typisk tilbage til den Humboldtske tænkning omkring 1800 med forestillingen om enheden af forskning og uddannelse. ”Bildung” kan imidlertid ikke oversættes til uddannelse eller kompetence. Det peger på noget større, der omfatter viden, fornuft og følelser såvel som åndelig autonomi. Og dannelse foregår i det sociale rum, i en udveksling med andre. I diskussionen vil vi spørge, om denne forestilling stadig er relevant - eller kan genopfindes? Giver begrebet dannelse mening for unge og studerende, eller er det vigtigere med karrierelæring og trivsel? Er dannelse vigtig for humaniorastudier? Og for samfundet? Er der en forbindelse mellem dannelse og fremmedsprog? Og hvad vil ”digital dannelse” sige?

I panelet vil dekan Kirsten Busch Nielsen, adjungeret professor emer. Per Øhrgaard og professor Janus Mortensen (CIP) være i samtale med studerende fra ENGEROM.


Om Tysk fredag

Fredagsforelæsningerne er åbne for alle. De giver nye perspektiver på tysk og tysksproget samfund, kultur og historie og tematiserer også tysk-transnationale emner. Alle er velkomne. Koordinator: Anna Sandberg