Om kunstnerne Friedrich og Carmiencke i 1800-tallets romantiske billedkunst
Dobbeltforelæsning ved Lilian Munk Rösing og Sine Krogh: Sanselighed, visualitet og politik i tysk-dansk romantik
Abstract
Med afsæt i 250-året for Caspar David Friedrichs fødsel tematiserer Lilian Munk Rösing (litterat) og Sine Krogh (kunsthistoriker) forskellige typer af romantik i dette bidrag til ”Tysk fredag”.
I dag står Friedrich for de fleste som den mest ikoniske tyske romantiker i 1800-tallet. Med dette års fejring af kunstnerens fødsel kan det være svært at forestille sig, at hans popularitet i samtiden aftog og at han kort efter sin død i 1840 røg ud i langvarig glemsel. Munk Rösing, der netop er bogaktuel med Friedrichs farver (Turbine), fokuserer i oplægget på sanseligheden og det materielle i kunstnerens malerier, hans skildring af en menneskefremmed natur og hans blikomvendinger.
Mens Friedrich – efter sin uddannelse ved Kunstakademiet i København - helst ikke forlod sin tyske hjemegn ved Dresden, var den yngre landskabsmaleri H.J. Carmiencke fra Hamburg en optimistisk kosmopolit. Han håbede, at hans lykke var gjort i København, men endte med at udvandre til New York, hvor han døde i 1867. Modsat Friedrich er hans kunst stor set ukendt i dag. Krogh tematiserer Carmienckes problemer i dansk kunstliv, for krig og politiske konflikter gjorde hans tyske stil upopulær blandt de nationalsindede. Med denne dobbeltforelæsning introduceres visualitets- og kunsthistorie som en vigtig del af kulturhistoriske studier, og vi inviterer derfor til en lystvandring i romantikkens billedverden.
Præsentation
Lilian Munk Rösing er litteraturlektor ved Københavns Universitet og litteraturkritiker ved Politiken. Forfatter til bl.a. Anna Anchers rum (2018) og Friedrichs farver (2023).
Sine Krogh er kunsthistoriker og postdoc i forskningsprojektet Dansk-tyske kulturer 1773-1864: Konflikt og samhørighed. Har tematiseret den dansk-tyske forbindelse i en række udgivelser, senest i Krogh (red.), I nederlagets skygge. Andre kunsthistoriker om 1800-tallet (2023) og Elisabeth Jerichau Baumann (2024)
Om Tysk fredag
Fredagsforelæsningerne er åbne for alle. De giver nye perspektiver på tysk og tysksproget samfund, kultur og historie og tematiserer også tysk-transnationale emner. Alle er velkomne. Koordinator: lektor Anna Sandberg, annas@hum.ku.dk