Dante Alighieri 1321-2021

Ild
Foto: Fred Gustavos

For 700 år siden, natten mellem den 13. og 14. september døde Dante Alighieri (1265-1321), forfatter til Den Guddommelige Komedie. Værket rummer en af de største fortællinger i vestens kulturhistorie og har inspireret kunstnere og forfattere i århundreder. Det er et encyklopædisk værk, der involverer alle vidensområder og overskrider faglige grænser.

Dante er en samlende figur, som forskere fra klassisk filologi, litteraturvidenskab, italiensk, retorik, filosofi, jura, og teologi kan mødes omkring. Vi fejrer derfor Dante med et tværfagligt seminar, der kaster lys over udvalgte politiske, religiøse og kulturelle perspektiver i Dantes forfatterskab og med en unik teaterperformance, ED ELLI A ME, instrueret til lejligheden af Giuseppe Bonifati, leder af performancegruppen Divano Occidentale Orientale & Det Flyvende Teater.

Begivenheden er gratis, men kræver billetbestilling.

 

15.00
  • David Dreyer Lassen, prorektor for Københavns Universitet
  • Dr. Luigi Ferrari, Italiens Ambassadør i Danmark
Velkomst
15.15 Hanne Roer, lektor, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, KU Dantes forunderlige Beatrice
15.45 Ditlev Tamm, prof. emer. Det Juridiske Fakultet, KU Dantes værk om Monarkiet - en statsretlig perle fra dengang det handlede om kejser og pave
16.15 Pia Schwarz Lausten, lektor, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, KU Et transkulturelt perspektiv på Komedien - forholdet til Islam
16.45 Ole Meyer, oversætter Dante og hans Helvede i billeder: maleri og skulptur
17.15 Diskussion og spørgsmål fra salen
17.30 Pause i gården med salg af drikkevarer og snacks ved Studenterhuset
18.00-18.45 ED ELLI A ME. En speed-date i helvede. Performance instrueret af G. Bonifati
19.15-20.00 ED ELLI A ME. En speed-date i helvede. Performance instrueret af G. Bonifati (gentagelse af forestillingen med nyt publikum)

 

 

Titlen er et citat fra Dantes Den Guddommelige Komedie, hvor sætningen ”ed elli a me”, der betyder ”og han til mig” (underforstået ”og han sagde til mig”), gentages flere steder. Med titlen fremhæves således den dialog, som hovedpersonen Dante har med hundredvis af personer i de tre dødsriger, der fortæller ham om deres skæbne og om hvorfor de befinder sig netop dér, hvor de er.

Der er tale om en moderne tilpasning af Den Guddommelige Komedie. Publikum føres ind i det gamle universitetsbibliotek i Fiolstræde af Dante og Vergil, som spilles af henholdsvis den spanske skuespiller Alberto Martinez Guinaldo og den danske operasanger Fritjof Fuglesang. Dante og Vergil ledsager publikum ind i det forfærdelige helvedesimperium, ”Lad alt håb fare, I der her går ind”. De infernalske skabninger, klædt i hjelme og brandmandsdragter, venter på at få besøg fra omverdenen. Alle er begejstrede over ønsket om at fortælle den historie, der brænder inde i dem som en hemmelighed, de nidkært vogter over.

Publikum deltager i en speed-date i helvede, ansigt til ansigt med de forskellige væsner, der befolker det. Ideen er at tilbyde en intim og suggestiv oplevelse til publikum, der således skifter ’partner’ efter få minutter.

451 grader Fahrenheit er den temperatur, hvor syndere antændes i helvede og bliver til aske under deres tilståelser. Tilskuerne bliver introduceret til et helvede, hvor de angrende tvinges til at sone for jordiske synder ved at brænde indeni, som det sker for adskillige andre hovedpersoner i verdenslitteraturen.

De infernalske skabninger vil blive personificeret af de tredive optrædende studerende fra CISPA International School of Performing Arts.

 

Begivenheden realiseres i et samarbejde mellem italienskfaget ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (KU), Studenterhuset, Københavns Universitets campus service, og Giuseppe Bonifati, leder af performancegruppen Divano Occidentale Orientale & Det Flyvende Teater.

Projektet er støttet økonomisk af Det Italienske Udenrigsministerium, Det Italienske Kulturministerium (Dante 2021), Det Italienske Kulturinstitut, Foreningen Dante Alighieri, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, samt Lasson Andersens Fond.

Dramaturgi og instruktør: Giuseppe L. Bonifati (IT); skuespillere: Alberto M. Guinaldo som Dante (S), Fritjof Fuglesang operasanger som Vergil (DK); 30 studerende fra Copenhagen International School of Performing Arts (DK); originalmusik: Claudio Passilongo (IT); koreografi: Melody Putu (ZA); set design: Linda Sugataghy (H).