En målrettet kamæleons lykkelige eventyr – eller triste historie?

Onsdag den 26. februar kl. 19.30 holder Henrik Prebensen, der er tidligere lektor i fransk historie og franske samfundsforhold ved KU, et oplæg om Frankrigs tidligere præsident, Jacques Chirac, der døde i 2019.
I den strøm af bøger, nekrologer og historiske magasiner der er udkommet om Jacques Chirac efter hans død vender to udtryk og begreber hele tiden tilbage: ambition og kamæleon.

Et underholdende og kringle forløb

Chiracs livshistorie udgør et ret underholdende og kringlet forløb. Første bind af hans to-binds selvbiografi (skrevet i samarbejde med forfatteren Jean-Luc Barré) bærer titlen ”Chaque pas doit être un but”, et citat fra Goethe: ”Es soll nicht genügen, daß man Schritte tue, die einst zum Ziele führen, sondern jeder Schritt soll Ziel sein und als Schritt gelten “. Selvbiografiens titel må læses som udtryk for en ambition om i hvert eneste af livets øjeblikke at sigte mod et fast endemål, at holde sig det for øje. Men kan en kamæleon være målrettet? Kan betegnelsen kamæleon, som er metafor for den vægelsindede, der hele tiden ændrer mening eller adfærd efter forholdene, uden selvmodsigelse bruges om en person, der hævder beslutsomt og energisk at arbejde på at nå et fastlagt mål?

Populær og elsket 

Betegnelsen kamæleon passer perfekt på Chiracs kringlede karriere, både den politiske og den personlige og sociale. Velsitueret: il a toujours su faire en sorte de vivre à l’aise, et même dans l’opulence (Le Monde, 27. sept. 2019). En politisk karriere som ud fra en almindelig menneskelig målestok må betegnes som helt usædvanligt succesfuld: 45 år i nogle af de mest magtfulde positioner i fransk politik, 9 gange valgt som deputeret, 7 gange minister, 18 år borgmester i Paris og sluttelig 2 gange valgt som præsident. En fysisk fremtoning, en mimik og en umiddelbar udstråling som gjorde ham populær og elsket som få i moderne fransk politik. Men var det et mål i sig selv at blive populær? Var det nok? Eller gnavede en latent selvkritisk utilfredshed over ikke at have et overordnet klart politisk mål for det franske samfund og Frankrigs plads i den moderne verden? Meget tyder på at der bag det tilsyneladende lykkelige eventyr lå en trist historie.

Fransk Alumneforening byder i aftenens løb på kaffe, te, kage og et glas vin.

Arrangementet er gratis for medlemmer og koster 30 kroner for ikke-medlemmer.