Arvefjender? Frankrig og Tyskland i historien
I forbindelse med 150-året for Den Fransk-Tyske Krig inviterer Fransk Alumneforening og Tysk Alumneforening til et arrangement med oplæg og samtale med historiker Chris Bangert Larsen, professor i germansk filologi Per Øhrgaard og militærhistoriker Niels Bo Poulsen. Arrangementet er gratis for alle alumner fra henholdsvis Fransk og Tysk Alumneforening.
Hvornår: 23. november klokken 17.00-19.00
Hvor: Søndre Campus, lokale 22.0.11, Emil Holms Kanal 2, 2300 København S
Tilmeld dig senest: 21. november
Tilmeld dig her.
Program |
|
Den Fransk-Tyske Krig
For Tyskland førte sejren over Frankrig i krigen 1870-71 til en samling af de forskellige tyske områder i et tysk kejserrige – og en opstigning af dette til en europæisk stormagt på alle områder: økonomisk, militært, uddannelsesmæssigt, teknisk og videnskabeligt. Den europæiske magtbalance ændrede sig afgørende og viste sig i de følgende årtier stadig vanskeligere at håndtere. I 1914 gik det ikke længere: Verdenskrigen – som frem for alt var en europæisk krig – brød ud.
For Frankrig betød 1871 kejserdømmets fald og indførelsen af republikken, som blev et vigtigt element i fransk selvforståelse. Udadtil, ikke mindst på grund af tabet af Alsace-Lorraine, blev forholdet til Tyskland det centrale element i fransk diplomatisk, militær og politisk tænkning.